Vsakogaršnja zemlja – posvet in umetniški dogodek

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/662335690873971/

Tematsko izhodišče dogodka, vsakogaršnja zemlja, izvira iz projekta skupnostnega vrta Onkraj gradbišča, a cilja širše, k premisleku ideje skupnin (commons), skupnih virov in načinov njihovega (so)upravljanja.

POSVET, 17.00–19.00
Na posvetu bo Rok Kranjc govoril o novih ekonomijah in oblikah upravljanja z življenjskimi viri, ki presegajo paradigmo rasti in se pri tem osredotočil na koncept hrane kot skupnine (”food as a commons”) oz. na možnosti skupnostnega upravljanja preskrbe s hrano in s tem povezanimi projekcijami radikalnih možnih prihodnosti. Gaja Brecelj/Umanotera bo govorila o skupnostnem upravljanju z življenjskimi viri kot odgovoru na ključne civilizacijske izzive (podnebna kriza, degradacija habitatov, ogroženost strateških skupnih dobrin) in, izhajajoč iz projekta DovoljZaVse, predstavila izbrane primere. Klemen Ploštajner pa bo kritično premišljal težave, ki jih prinaša romantizacija skupnosti in skupnega, ki se pogosto obravnavata kot neproblematična koncepta in politični strategiji. Pogovor moderira Urška Jurman.

GIBANJE ZA JAVNI GOVOR: VSAKOGARŠNJA ZEMLJA, 19.00–21.00
Bralno-performativni dogodek je del večletnega projekta Gibanje za javni govor avtorice Polonce Lovšin. Predstavljeni bodo prispevki avtorjev_ic, ki smo jih prejeli na javnem razpisu – od poezije, kratkih zgodb in esejev ter dela vabljenih slam pesnic in pesnikov. Bistvena lastnost Gibanja za javni govor sta sodelovanje vseh vpletenih, povezanih v skupno akcijo. Govori se po mikrofonu slišijo le, če trije udeleženci s sinhronim gibanjem naprav sprožijo električni tok. Gibalci in govorci so torej soodvisni v skupni akciji, rezultat katere je javni govor.

Več o projektu Onkraj gradbišča najdete tukaj.

Utrinki z dogodka:

Dodaj odgovor

Close Menu