Odrast in alternativna stanovanjska politika: odgovor krizi in opustošenju

06.12.2018, 19:00-22:00, Športna dvorana Tabor

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/917323398461465/

O tem, da je prevladujoči produkcijski in politični sistem v krizi, že nekaj časa ni dilem. Celo mednarodne monetarne institucije, ki so v veliki meri prispevale k ekološkemu in socialnemu kolapsu globalnega juga, zadnja leta premišljujejo o nujnosti sprememb. A zgolj identifikacija problema ni dovolj. Na točki, ko tudi na globalnem severu razpada socialna država, vprašanje ni več, kako jo ohraniti, temveč kako spremeniti sistem tako, da bo ponujal odgovore, ki ne bodo vodili k novim ciklom okoljskih in socialnih katastrof, temveč k horizontalnim, vzdržnim in skupnostnim politikam.

Kako lahko prelomimo z dogmo nenehne rasti na vseh področjih, od znanosti do ekonomije? Kaj je odrast in zakaj predpostavlja temeljno spremembo družbenih vrednot? Kako preseči individualizacijo stanovanjskega problema in jo misliti politično?

Vabljeni na pogovor z avtorji najnovejše številke Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo, ki se ukvarja z odrastjo in stanovanjsko politiko. Na pogovoru sodelujejo:

Ajda Pistotnik, samostojna raziskovalka v kolektivu EnaBanda, dejavna na področjih odrasti in politike dolga ter urednica bloka ČKZ o odrasti;

Klemen Ploštajner, mladi raziskovalec na FDV, član stanovanjske zadruge Zadrugator in urednik bloka ČKZ o stanovanjski politiki;

Martin Pogačar, kulturolog in raziskovalec na Inštitutu za kulturne in spominske študije na ZRC SAZU;

Rok Kranjc, raziskovalec alternativnih ekonomij, teorij transformacij in pristopov skupnostnega predvidevanja prihodnosti.

Utrinki z dogodka (fotografiral Damjan Končar):

Dodaj odgovor

Close Menu